keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Kuvataidekoululaiset apuna lavasteiden maalauksessa

Toni Eskola, 11, maalasi pohjaväriä yhteen talolavasteista
Ilja Aalto "porrasspesialistina"





Lohjan Teatteri tekee näytelmien suhteen myös paljon yhteistyötä seudun eri toimijoiden kanssa. Viime perjantaina seitsemän Lohjanseudun kuvataidekoulun oppilasta opettajansa Maria Lémanin johdolla olivat auttamassa lavastajaamme Jyrki Kakkoa Kaunotar ja Hirviö -satunäytelmän lavasteiden maalaamisessa.

- Tunnemme Jyrkin kanssa ennestään ja joskus oli puhetta, että olisi hauska päästä oppilaiden kanssa tutustumaan lavasteiden tekemiseen. Jyrki sai idean, että miksi emme osallistuisi ihan konkreettisesti ja siitä se sitten lähti, Maria kertoo.

Lavasteita maalaamaan saapunut 11-18 -vuotiaista pojista koostunut joukko harrastaa Lohjanseudun kuvataidekoulussa Arkkitehtuurin ja rakentelun työpajassa. Aivan kaikki eivät sairastumisen vuoksi päässeet paikalle, mutta seitsemän "miehen" voimalla sudit ja pensselit laitettiin heti viuhumaan ja pian lavasteet saivat uutta ilmettä pintaansa.

Kasper Kunttu maalasi pohjaväriä kattotiilille




 - Viime vuonna ryhmä teki kuvataidekoulussa Romeo ja Julia -näytelmän pohjalta lavastepienoismalleja eri kohtauksista, joten lavasteiden maailma ei ollut aivan vieras, Maria mainitsee.

Tänä lukuvuonna ryhmä on keskittynyt kaupunkiarkkitehtuuriin varsinkin Lohjan osalta. Maria kertoo, että jokainen ryhmäläinen on valinnut Lohjalta jonkin julkisen rakennuksen ja tutustunut sen arkkitehtuuriin.

- Tarkoituksena on, että oppilaat oppisivat katsomaan omaa kotikaupunkiaan uusin silmin ja kiinnostuisivat siitä eri tavalla. Otetaan kaupunkia haltuun ja koetaan se omaksi, Maria hahmottelee.

Pojat ovat päässeet myös suunnittelemaan itseään kiinnostavat kerrostalojen pienoismallit ja toteuttaneet ne.


Toni Eskola ja opettaja Maria Léman piirsivät rajoja vaahtomuovin leikkaamista varten


Poikien mukaan lavasteiden maalaaminen tuntui kivalta ja maalaamispuuhaa riittikin niin talolavasteiden seinissä, kattotiilissä, portaissa, pylväissä kuin pilareissakin. Lisäksi pojat pääsivät mm. leikkaamaan kuvioita vaahtomuovista sekä pahvista ja tekemään muita lavastaja Jyrki Kakon heille osoittamia pieniä lavastukseen liittyviä hommia.

- Hyvää työtä, nyt näyttelijöidenkin on helpompi päästä harjoituksissa fiilikseen, kun lavasteet ovat valmiimman näköisiä, Jyrki kehuu.

- Lähdimme Sarin (Niinikoski) kanssa hakemaan tähän näytelmään täysin erinäköistä lavastusta kuin viime kevään Pieni Merenneito -näytelmässä oli. Se oli sinivihreä, tästä tulee nyt punainen ja violetti, Jyrki selittää.

Aapo Sassi maalasi "kallion" seinämään violettia
Väriä pintaan ja välillä pyyhitään





Tornin huippu (vanha lampunvarjostin) sai kattotiilet pahvista
Tuomas Koskinen, 16, viimeistelemässä pilaria

- Nämä pojat ovat hieno ja osaava porukka, joiden kanssa on kiva tehdä töitä. Nyt pojat pääsevät näkemään lavasteiden tekoa ihan alusta lähtien. Esityksessä on sitten hauska verrata, miten lavasteet ovat tästä vielä muuttuneet, Maria Léman toteaa.

Lavasteiden kimpussa ahkeroivat Olli Kilpeläinen, Ilja Aalto, Aapo Sassi, Okko Nieminen, Toni Eskola, Tuomas Koskinen ja Kasper Kunttu. Suuret kiitokset koko porukalle avusta! Yhteistyössä on voimaa :)

Tuomas Koskisen mukaan maalaaminen oli mukavaa, mutta hieman raskasta, koska käsi väsyi.
Onneksi työn touhussa ehti pitää myös taukoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Jätä kommenttisi (risuja, ruusuja, terveisiä) Lohjan Teatterille!