Petri Puttonen ja Tuomo Holmström ovat rakentaneet Tytyrin kaivosmuseoon upeat kolme erilaista valoshowta |
Valotaiteilija Petri Puttonen |
Matkailutoimijoita, päättäjiä, kulttuuriväkeä, median edustajia ynnä muita toimijoita oli kutsuttu kaivosmuseon, ei yhden, vaan kolmen uuden valoteoksen avajaisiin, joiden suunnittelusta ja toteutuksesta ovat vastanneet Lohjan Teatterin lavalta ja tekniikastakin tuttu Petri Puttonen sekä teknisenä avustajana toiminut Tuomo Holmström.
Lohjan kaupungin kulttuuripäällikkö Eero Ahtelan mukaan Tytyrin kaivosmuseon louhoksen valoshow on odottanut uusimista jo monta vuotta, mutta nyt se päästiin vihdoin toteuttamaan ja peräti kolmen eri kappaleen kanssa.
- Tästä kaivosmuseon uudistamista on hyvä jatkaa, Eero Ahtela totesi.
Aikaisemmin louhoksen valoteoksen musiikkina on soinut Sibeliuksen Karelia-sarja. Tästä eteenpäin kaivoksessa soi Sibeliuksen Finlandia, Griegin Vuorenpeikkojen tanssi tai Amorphiksen From the heaven of my heart, jonka laulajana toimii lohjalainen Tomi Joutsen. Valot tanssivat tahditettuina kunkin kappaleen mukaan. Musiikin teoksiin on valinnut Lohjan museon museoamanuenssi Iiris Kankaanpää.
Nyt Tytyrin oppaat voivat valita valoteoksen ryhmän ja ruuhkan mukaan, koska kappaleet ovat eri pituisia ja vetoavat eri-ikäisiin eri tavalla.
Tuomo Holmström aloitti valoteoksen uusimisen tammikuussa ja Petri Puttonen liittyi mukaan helmikuussa. Mukaan tarvittiin myös siuntiolaista jousiammunnan kaksinkertaista maailmanmestaria Anne Lanteeta, joka ampui kaapelin jousensa avulla 73 metrin päähän alamäkeen.
Länsi-Uusimaan valokuvaaja Heli Kurimo ja toimittaja Erja Hinkkanen kuvaamassa ja haastattelemassa Petri Puttosta valoshown tekemisestä |
Tuomo Holmström ja Petri Puttonen kertoivat viiden viikon urakan olleen raskas, koska valot, sähköjohdot ynnä muut tarvikkeet piti kantaa kävellen paikoilleen pitkin kaivoksen käytäviä. Valojen piti olla myös sellaiset, että ne kestävät kaivoksen kylmää ja kosteaa ilmaa. Vettä käytävissä oli Petri Puttosen mukaan välillä saappaanvarren puoliväliin asti.
- Siellä on 71 vanhaa halogeenilamppua ja lisäksi uusia ledivaloja, Petri Puttonen mainitsi.
Kokemusta valo- ja äänitekniikasta työkseen paloilmoitinjärjestelmiä tarkastavalle Petri Puttoselle on kertynyt Lohjan Teatterin produktioista vuosien varrelta. Tuomo Holmström puolestaan tuntee Tytyrin kaivoksen, joten he olivat Puttosen kanssa oiva työpari rakentamaan Tytyrin kaivosmuseoon uuden valoshown.
Ja lopputulos toimii. Valon ja äänen tanssi kivisissä seinissä tarjoaa kävijälle hetken aikaa hiljentymiseen ja keskittymiseen syvällä maan uumenissa, Lohjan ytimessä.
Tuomo Holmström, Petri Puttonen ja Anne Lantee |
Kukkia kiitokseksi hyvin tehdystä työstä |
Eero Ahtela, Tuomo Holmström, Petri Puttonen ja Anne Lantee |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Hei! Jätä kommenttisi (risuja, ruusuja, terveisiä) Lohjan Teatterille!