keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Esittelyssä Roberto Miranda eli Esa Koski

Roberto Miranda työskentelee lääkärinä,
kun menneisyys saapuu äkkiarvaamatta
piinaamaan häntä.
Kuva: Sari Niinikoski
Esa Koski työskentelee autonkuljettajana
Peltomaa Lohjan Puhtaanapito Oy:ssä ja
haluaa voittaa itsensä teatterin lavalla.

"Itsensä voittaminen on näyttelemisessä parasta"

 

Tyttö ja kuolema -jännärin näyttelijöistä esittelyvuoron saa ensimmäisenä lohjalainen Esa Koski, 48. Esa työskentelee autonkuljettajana Peltomaa Lohjan Puhtaanapito Oy:ssä, mutta miten hän on päätynyt harrastamaan teatteria Lohjan Teatteriin?

- Avovaimoni Ella, jolla on itsellään pitkä harrastajanäyttelijätausta, vei minut aikoinaan katsomaan West Side Storya Lohjan Teatteriin. Ella näytteli Perhoslaakson salaisuudessa ja katsoessani heidän harjoituksiaan innostuin itsekin todella paljon, Esa muistelee.

- Sari Niinikoski pyysi minua mukaan Levottomiin sieluihin esittämään lakkolaista ja siitä se sitten lähti. Sen jälkeen olen ollut varmaan 10-11 Lohjan Teatterin produktiossa mukana.


Katri Tamminen ja Esa Koski
ovat näytelleet yhdessä myös
Kahden maailman hotelli -näytelmässä
Lohjan Teatterissa.
Kuva: Sari Niinikoski

 "Lavalla olen kuin kotonani"

 

Esan mielestä hienointa teatterin tekemisessä on itsensä voittamisen tunne. Pahinta on puolestaan se hetki, juuri ennen kuin pitäisi nousta lavalle.

- Kun lavalle pääsee, siellä on kuitenkin kuin kotonaan ja unohtaa kaiken muun. Onnistumisen elämykset, se kun onnistuu sekä itsensä että yleisönkin mielestä, se on kaikkein parasta, mies hymyilee.

- Teatterissa voi hypätä jonkun muun saappaisiin. Jos lavalle pitäisi mennä omana itsenään, se olisi huomattavasti haastavampaa.




Katto-Kassinen (Esa Koski) Lohjan Teatterin lastennäytelmässä.
Kuva: Sari Niinikoski

 

"Mukavaa näyttelijäporukkaa"


Esan mukaan Lohjan Teatterissa on mukavaa harrastajanäyttelijäporukkaa ja produktioiden edetessä esiintyjistä tulee hyviä ystäviä keskenään.

- Näytelmien treenikausi on iso prosessi. Kun treenit alkavat, sitä on ensin ihan pihalla kaikesta ja kun esityskausi loppuu, se tuntuu päättyvän kuin seinään. Onneksi on Facebook, missä voi pitää näyttelijäkavereihin yhteyttä ja ainahan tulee uusia produktioita, Esa pohtii.

Parasta Lohjan Teatterissa on Esan mukaan myös ammattimaisuus. Vaikka näyttelijät ovat harrastajia, heillä on Esan mukaan todella hyvät oltavat.

- Sari ei päästä meitä vähällä ja varmistaa, että esitykset hiotaan aina loppuun asti täysin valmiiksi. Kaikki on hyvin organisoitu ja onhan Lohjan Teatterilla Kulissi-rakennuksessa ihan mahtavat puitteet, Esa kiittelee.

Petri Puttonen ja Esa Koski Vaimoni Maurice -farssissa
Lohjan Teatterissa. Kuva: Sari Niinikoski
Esa on päässyt näyttelemään Lohjan
Teatterin lavalla rooleja laidasta laitaan.
Kuva: Sari Niinikoski






















"Lennie on kaikkein mieluisin roolini"

 

Esa Koski on näytellyt Lohjan Teatterissa mm. näytelmissä Sano se sadun sävelin, Yksi lensi yli käenpesän, Viulunsoittaja katolla, Kahden maailman hotelli, Suomi rokkaa, Vaimoni Maurice, Katto-Kassinen, Robin Hood, Hiiriä ja Ihmisiä ja nyt uusimmassa Tyttö ja kuolema -jännärissä. Viime kesänä hän esiintyi Fiskarsin kyläteatterissa.

Kaikkein mieluisimpana omista rooleistaan Esa nostaa esiin kehitysvammaisen Lennien roolin Lohjan Teatterin Hiiriä ja Ihmisiä -draamassa.

- Lennien rooli on itselle se läheisin, mutta on niitä paljon muitakin mukavia rooleja. Olen saanut näytellä niin monenlaisia rooleja, että pitää olla kiitollinen, Esa sanoo.

- Itse tykkään eniten musikaaleista ja jännäreistä toki myös. Pohjoismaalaisia dekkarisarjoja tulee seurattua televisiosta. Teatterin lisäksi harrastan sulkapallon pelaamista.



Lennie (Esa Koski) ja George (Aivar Andrejev)
Hiiriä ja Ihmisiä -draamassa
Lohjan Teatterissa.
Kuva: Sari Niinikoski
Lennie (Esa Koski) pupun kanssa
Kuva: Sari Niinikoski





















"Tyttö ja kuolema on rankka, mutta ajankohtainen"

 

Esa Koski kuninkaan roolissa
Robin Hood - Sherwoodin sankari -näytelmässä
Lohjan Teatterissa.
Kuva: Sari Niinikoski
Tyttö ja kuolema -jännärissä Esa näyttelee täysin erilaista hahmoa kuin Hiirissä ja Ihmisissä. Esan roolihahmo Roberto Miranda on lääkäri, joka pysähtyy keskellä yötä auttamaan puhjenneen autonrenkaan kanssa tuskailevaa Gerardo Escobaria (Petri Puttonen). Tästä alkaa jännittävän psykologinen ihmissuhdedraama, jossa päähenkilöt joutuvat kohtaamaan omat traumansa silmästä silmään.

- Tyttö ja kuolema on rankka, mutta ajankohtainen. Maailmassa on sekä hyvää että pahaa ja ihmisiä on niin monenlaisia. Tytön ja kuoleman tarina koskettaa, Esa tuumii.

Hän kertoo lähtevänsä työstämään roolihahmojaan aina tekemisen kautta.

- Työstän hahmoa päässäni, en meditoi enkä levitoi, Esa virnistää.

- Tekstin sisäistämisen kautta hahmo yleensä rupeaa muodostumaan. Roberto Mirandan rooli on ollut kyllä melko vaikea työstettävä, koska hän on tyyppinä ovela, mutta herrasmiesmäinen.

Vasemmalla Roberto Miranda ja oikealla Lennie (Esa Koski).
Kuvat: Sari Niinikoski





















"Mustelmilta ei ole harjoituksissa vältytty"

 

Vaikka Tyttö ja kuolema -jännärissä kaikki tapahtuu pitkälti rantahuvilan sisällä, päinvastoin kuin Kolme Muskettisoturia -musikaalissa, jossa miekat kalisivat ja meno äityi välillä hurjaksi, ei mustelmilta ole Esan mukaan jännärinkään harjoituksissa vältytty. Näytelmässä on paljon fyysisiä kohtauksia, onhan kyseessä kuitenkin panttivankidraama.

- Kaikki pitää saada näyttämään aidolta, vaikka todellisuudessa vastanäyttelijää ei satutetakaan. On meille silti Katan (Tamminen) kanssa aika monta mustelmaa kertynyt, Esa vitsailee.

Jos Esan roolihahmo Roberto Miranda markkinoisi Tyttö ja kuolema -jännäriä, hän sanoisi Esan mukaan näin:

- Tulkaa todistamaan, kuinka minua, viatonta ihmistä, kohdellaan kaltoin tässä maailmassa.

Se, onko Roberto Miranda niin viaton kuin miltä näyttää, kannattaa lähteä Lohjan Teatterin katsomoon itse toteamaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Jätä kommenttisi (risuja, ruusuja, terveisiä) Lohjan Teatterille!