torstai 28. tammikuuta 2016

Esittelyssä Pauliina Salas eli Katri "Kata" Tamminen

Pauliina Salas on herkkä nainen,
joka on joutunut elämään
kauhean menneisyytensä kanssa.
Kaikki kuvat: Sari Niinikoski
Katri "Kata" Tamminen on lohjalainen
erityisnuorisotyöntekijä ja kolmen lapsen
tarmokas äiti.




"Vanhemmillani oli tapana viedä minua ja siskoani teatteriesityksiin"



Tyttö ja kuolema -jännärin näyttelijöistä esittelemme lohjalaisen Katri "Kata" Tammisen, kohta 42, joka näyttelee Pauliina Salaksen vahvan naispääosaroolin. Kata työskentelee Lohjan nuorisotoimessa erityisnuorisotyöntekijänä ja on harrastanut teatteria yläkouluajoista asti.

Katri Tamminen näyttelee vahvan roolin
Lohjan Teatterissa Pauliina Salaksena,
joka joutuu palaamaan 15 vuoden takaisiin kokemuksiinsa.
- Vanhemmillani oli tapana viedä minua ja siskoani pienestä pitäen teatteriesityksiin, ja muutenkin erilaisiin kulttuuritapahtumiin. Käyn edelleenkin mielelläni katsomassa teatteriesityksiä sekä konserteissa.

- Perheeseeni kuuluu kolme eläväistä ja harrastavaa lasta, mainio mies ja kaksi koiraa. Asumme Karnaistenkorven kupeessa mäellä, jossa elelevät myös rakkaat vanhempani ja siskoni sekä iso lauma hevosia ja erinäisiä pieniä nelijalkaisia karvakorvia, Kata kertoo.

- Tässä elämänvaiheessa lasten harrastuksista on tullut myös omia harrastuksia ja mielenkiinnonkohteita. Eläimet, luonto ja luonnossa liikkuminen ovat lähellä sydäntäni.  Liikun ja urheilen, kun vain siihen riittää aikaa. Yritän löytää aikaa myös järjestö- ja vapaaehtoistyöhön, energinen perheenäiti mainitsee.


"Sitoudun produktioon aina sata lasissa"

 

Kata muistelee kiinnostuneensa näyttelemisestä kunnolla opiskeluaikanaan Jyväskylän yliopistossa, jolloin hän oli aktiivisesti mukana ylioppilasteatterin toiminnassa.

- Opiskelin myös draamapedagogiikkaa, jonka puitteissa teimme pienimuotoisia produktioita

Kata Perhoslaakson salaisuus -lastennäytelmässä
Lohjan Teatterissa.
- Näyttelemisessä ja teatteriharrastuksessa minua kiinnostaa moni asia. En varsinaisesti muista, mistä kiinnostus nuorempana lähti, mutta ylioppilasteatteriin ajauduin ystävän suosittelemana. Ylioppilasteatterin porukasta muodostui tiivis yhteisö, ja aikaa vietettiin myös harjoitusten ulkopuolella. Muutama läheinen ystäväkin on jäänyt matkaan näiltä vuosilta, Kata hymyilee.

- Minulla on ollut ilo tehdä hyvin monenlaisia juttuja. Toiset ovat jääneet mieleen paremmin kuin toiset, mutta uskon, että jokaisesta jutusta olen oppinut paljon, ja pääsääntöisesti tekeminen on ollut mukavaa ja nautinnollista.

- Olen tehnyt isoja ja pieniä rooleja, lastennäytelmiä, draamaa, komediaa, nukketeatteria, improjuttuja jne. Minulla on aina ollut sellainen perusajatus, että kun produktioon lähdetään, niin se tehdään täysillä sitoutuen ”sata lasissa”, hän tuumii.
Esa Koski ja Katri Tamminen näyttelivät yhdessä
myös Kahden maailman hotelli -näytelmässä
Lohjan Teatterissa.


 "Teatterilaiset ovat kuin toinen perhe"

 

Kata Perhoslaakson salaisuus -näytelmässä
Lohjan Teatterissa.
Lohjan Teatterin toimintaan Kata on tullut mukaan vuonna 1998, jolloin hän opiskeluvuosien jälkeen palasi takaisin Lohjalle.

- Minulla on ollut elämässäni ajanjaksoja, jolloin olen ollut aktiivisempi harrastaja, ja sitten taas on saattanut mennä useitakin vuosia, että en ole näytellyt ollenkaan. Tämä onkin teatteriharrastuksessa mukavaa, ja minulle sopivaa, että voin itse valita, milloin on sellainen elämänvaihe, että teatterin tekeminen siihen mahtuu, Kata mainitsee.

Hänen mielestään parasta teatterin tekemisessä on työryhmä, jonka kanssa produktiota tehdään.

- Teatteri, ja siellä olevat ihmiset ovat kuin toinen perhe.


"Näytellessä unohtuu kaikki muu"

 

 - Kiinnostavaa on myös teatterin dialogisuus, niin vastanäyttelijän kuin yleisönkin kanssa. Näytteleminen vaatii intensiivistä läsnäoloa, heittäytymistä, fyysistä ja henkistä energiaa ja kuntoa sekä keskittymistä.

Katan mukaan harjoituksissa on usein myös huumori läsnä, vaikka näytelmä olisikin vakavahenkinen.

- Näytellessä unohtuu kaikki muu, arjen asiat ja askareet. Vaikka harjoitusillat ovat välillä raskaita, ja ennen ensi-iltaa harjoituksia on paljon, niin usein tämä kaikki on sen arvoista ja paljon antavaa.


 "Tässä näytelmässä ei hienostella eikä kontrolloida, annetaan vain mennä"

 

Katan roolihahmo Tyttö ja kuolema -jännärissä on Pauliina Salas. Katan mukaan Pauliina on herkkä, elämää kokenut nainen. Hän on joutunut elämään yksin kauhean menneisyytensä kanssa ja joutunut luomaan itselleen tapoja selviytyä elämässä eteenpäin.

- Pauliina on älykäs, vahva ja  itsenäinen nainen. Rakkaus aviomieheen (Gerardo Escobar eli Petri Puttonen) on kuitenkin säilynyt ja side on vahva, vaikka luottamusta on horjutettu moneen kertaan.  Pauliinalla on vahva ajatus siitä, että elämä jatkuu kaikesta huolimatta. Tahto elää on voimakas ja mikään tai kukaan ei nujerra häntä, Kata kertoo.

Pauliina Salas (Katri Tamminen) on älykäs, vahva ja itsenäinen nainen
Tyttö ja kuolema -jännäri on
ajankohtainen tarina,
joka peilaa tämän päivän
karmivia tapahtumia










- Olen löytänyt paljonkin yhtäläisyyksiä itsessäni ja Pauliinassa. Vaikka rooli on todella haastava ja vaikea, on minun ollut aika helppoa samaistua häneen ja hänen tunteisiinsa. Tässä näytelmässä ei hienostella eikä kontrolloida, annetaan vain mennä, Kata täräyttää.


"Tyttö ja kuolema ei jätä ketään kylmäksi"

 

Mutta miten Pauliina Salas markkinoisi Tyttö ja kuolema -näytelmää, jos hän puhuisi nyt Katan suulla asiasta?

- Pauliina Salas markkinoisi näytelmää suurella intensiteetillä. Hän sanoisi, että näytelmä on tarina anteeksiannosta ja unohduksesta, hengissä selviämisestä, ja siitä, että ihmistä ei nujerreta. Pauliina sanoisi varmasti myös, että näytelmä on tarina rakkaudesta, Kata pohtii.

- Tyttö ja kuolema on yllättävänkin ajankohtainen tarina, joka peilaa tämän päivän karmivia tapahtumia. Hyvä juoni ja teksti, vaikka tarinan rujous saattaa ensin hätkähdyttääkkin. Luulen, että Tyttö ja kuolema -näytelmä ei jätä ketään kylmäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Jätä kommenttisi (risuja, ruusuja, terveisiä) Lohjan Teatterille!