tiistai 10. marraskuuta 2015

Kirkkonummen Sanomat - Kolme muskettisoturia hurmasi Lohjalla

Rochefort (Aivar Andrejev) juonittelee Kolme Muskettisoturia -musikaalissa
Kuva: Sari Niinikoski

Kirkkonummen Sanomat - Kolme muskettisoturia hurmasi Lohjalla

Kirkkonummen Sanomat -lehdessä 9.10.2015 julkaistu arvostelu Kolme Muskettisoturia -musikaalista:

TEATTERI

Siinä välissä, kun valot sammuivat Lohjan teatterin katsomossa ja Kolmen Muskettisoturin esitys alkoi mysteeritunnelmissa polttomerkityn naisen tuskanhuutoon ja kun se sitten päättyi valloittavaan yhteislauluun vaikuttavan koreografian merkeissä, yleisö sai elää täysillä Ranskan hovissa uljaitten miekkamiesten, juonittelun, petoksen, intohimon, irstauden, mutta myös oikeamielisyyden ja todellisen rakkauden maailmassa.
Johtaja-ohjaaja ja teoksen dramatisoinut Sari Niinikoski tiimeineen sai nyt jälleen sulan hattuunsa, sillä Lohjan teatterin 110-vuotisjuhlamusikaali oli sisällöltään kerrassaan huima paketti: väkevä, mukaansatempaava, jännitteitä nostava, tuore ja sisällöltään rikas. Näyttelijäntyö oli vahvaa kautta linjan. Äänimaisemaa ja musiikkia käytettiin sekä lavastuksena että tunnelman luojana taidokkaasti läpi esityksen. Välillä panin silmäni kiinni keskittyen pelkästään tähän rikkaaseen äänimaisemaan, komeasti soiviin lauluihin ja upeaan musiikkiin.

Komea lavastus
 
Jyrki Kakon loihtima lavastus, keskiaikainen linnanpihamiljöö portaikkoineen oli kaunis, yksinkertainen ja toimiva. Historiallisuutta toivat myös persoonalliset laaatikkorakennelmat, joita käytettiin mitä moninaisimmissa tarkoituksissa sekä komeat kyntteliköt.
Juhlamusikaalissa oli satsattu myös ajanhenkiseen puvustukseen, kampauksiin ja maskeeraukseen. Kati Heikkisen upea puvustus - suuren maailman luokkaa - toi 1600-luvun tunnemaa ja loistoa Ranskan hoviin ja kirkkoon, vastapainonaan katunaiset hamosineen Pariisin syntistä elämää edustamassa. Lohjan teatterissa hallitaan musikaalien tekeminen ansiokkaasti aina myös näyttävien koreografien merkeissä, jotka tällä kertaa olivat nuoren Johanna Jalosen käsialaa. Suuren vaikutuksen tekivät vauhdikkaat ja taitavasti rakennetut miekkailukohtaukset, joista vastasi Rocheforttia esittävä Aivar Andrejev.

Juonittelua ja rakkautta
 
Alexandre Dumasin kirjoittama Kolmen muskettisoturin tarina on innoittanut teatterin ja elokuvantekijöitä ympäri maailman. Tarinahan saa alkunsa, kun komea nuorukainen D'Artagnan (Samuel Nuutinen) saapuu ratsullaan Pariisiin värväytyäkseen Muskettisoturiksi kuninkaan henkivartiokaartiin - ja pian huomaakin tulleensa haastetuksi kaksintaisteluun jokaisen kanssa! Siitä kehkeytyy luja ystävyys ja luottamus, jota tarvitaan, sillä ympärillä velloo juonittelujen, petosten ja irstailujen verkosto, vallanhimoinen kardinaali sitä johtamassa.
Pariisin syntinen maailma ei saa nuorukaista pauloihinsa, siitä pelastaa puhdas rakkaus kuningattaren hovineitiin, Constanceen (Iiris Nikanne).

110v-juhlaesitys
 
Ohjaaja Sari Niinikosken mukaan juhlamusikaalin valinta oli sikäli helppo, että tarvittaessa aina on löytynyt taitavia musiikin ja teatterin puoliammattilaisia, jotka haluavat antaa panoksensa ohjelmistoon.
– Lyyrisen kauniit rakkausballadit, mahtipontiset joukkonumerot ja soolonumerot syntyivät yllättävän kivuttomasti. Kun tähän lisätään kitaravirtuoosi Antti Kajanderin sovitukset ja taidokkaan bändin johtaminen esityksissä sekä musiikillisen monilahjakkuuden Joni Pitkosen säveltämä musiikkia, esityksemme ei jää yhtään suurten musikaalien varjoon, Niinikoski hehkuttaa antaen tunnustusta - ja syystä - koko tiimilleen, niin tekniikalle, ompelijoille kuin lahjakkaille näyttelijöille, joille yhteistä on rakkaus teatteriin.
– Ilman harrastajanäyttelijöitä olisi vaikea tehdä tasokkaita esityksiä ja ilman kulttuurinälkäistä yleisöä emme olisi yksinkertaisesti olemassa. Vive la Theatre! summaa Niinikoski tähdentäen, että tätä pyyteetöntä talkoohenkeä ja 110-vuotista kunniakasta taivalta kuvaa hienosti Muskettisotureiden legendaarinen sanoma: ”Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta”.

LIISA KOSONEN, Kirkkonummen Sanomat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Jätä kommenttisi (risuja, ruusuja, terveisiä) Lohjan Teatterille!