lauantai 14. marraskuuta 2015

Esittelyssä kapellimestarimme Antti Kajander

Antti Kajander, mies ja kitara
Joni Pitkonen ja Antti Kajander
markkinoimassa Kolmea Muskettisoturia
Lohjan torilla. Kuva: Inkeri Paananen

"Musiikkia olen harrastanut aina"


Tällä kertaa esittelyvuoron saa Kolme Muskettisoturia -musikaalissa kapellimestarina toimiva kitaravirtuoosimme, lohjalainen Antti Kajander, 33. Antti työskentelee freelance-muusikkona sekä toimii kitaransoiton opettaja omassa Lempolan kitarakoulussaan.

Antti kitaroineen Lohjan Teatterin
Humiseva harju -musikaalissa
humisevan puun alla,
vieressään Salla Oksanen ja Joni Pitkonen,
etualalla Teemu Alanen
Kuva: Sari Niinikoski


- Musiikkia olen harrastanut varmasti aina, Antti hymyilee.


"Olen hengaillut Pete Townshendin kanssa"

Kolme Muskettisoturia on Antille kaikenkaikkiaan viides musikaali, jossa mies on mukana.

- Aloitin "teatteriurani" Iso-Britanniassa, Newportin teatterissa. Näytelmä oli Shakespearen Midsummer Night's Dream, josta oli versioitu moderni musiikkinäytelmä. Sen jälkeen lähdin showcase-kiertueelle ympäri Englantia kouluni Royal Welsh College of Music and Draman näyttelijäopiskelijoiden kanssa. Näyttelijät esiintyivät agenteille ja minä toimin trubaduurina heitä säestäen, Antti muistelee.

- Britannian vuoteni huipentui vuonna 2008 The Whon Quadrophenia-rock-oopperan teatteriversion maailman ensi-iltaan. Esitimme kahdeksan loppuunmyytyä näytöstä Cardiffin kaupunginteatterissa ja itse Pete Townshend kävi kiittelemässä esitystä. Oli hienoa ja opettavaista hengailla vanhan supertähden kanssa.

Teemu Alanen, Antti Kajander, Salla Oksanen ja Joni Pitkonen Humiseva harju -musikaalissa Lohjan Teatterissa
Kuva: Sari Niinikoski

Antti ja vaimonsa Riikka Lohjan Teatterin
Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen
-musikaalissa. Kuva: Sari Niinikoski

- Lohjalle muutettuamme olikin luontevaa päästä työskentelemään Lohjan Teatterissa. Rakas vaimoni toi minut teatterille ja tutustutti Sariin (Niinikoski). Siitä se sitten lähti. Olen ollut mukana Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen- ja Humiseva harju -musikaaleissa.


"Suurissa produktioissa puhalletaan yhteen hiileen"

Antin mielestä teatterin tekemisessä ehdottomasti parasta on uusiin ihmisiin tutustuminen ja näiltä oppiminen.

- Nämä suuret produktiot ovat aina pitkiä yhteisiä matkoja, joissa puhalletaan yhteen hiileen ja joudutaan väistämättä pois omalta mukavuusalueelta. Palkintona onkin sitten uuden oppiminen sekä erittäin rikas ja unohtumaton kokemus.

Kolme Muskettisoturia -musikaalin tekemisessä parasta on Antin mukaan ollut yhdessä tekeminen alusta loppuun. Mutta miten mies markkinoisi musikaalia?

- Tämähän on taattua Lohjan Teatteria! Suuria tunteita sekä draamaa, hyviä laulajia ja näyttelijöitä, pukuloistoa ja upea lavastus. Ja tietenkin mahtavaa musiikkia. Rahoille varmasti vastinetta! Tämän tekeminen on ollut ihan mahtavan hauskaa hommaa, hän hymyilee.

Antti Humiseva harju -musikaalissa
Lohjan Teatterissa. Kuva: Sari Niinikoski

Ikäviä puolia teatterin tekemisessä Antti ei osaa sanoa, paitsi:

- Jos on pakko valita, niin tässä produktiossa lähinnä basistin korvaaminen erilaisilla järjestelyillä sekä jatkuva kitaroiden ja vahvistimien roudaus paikasta A paikkaan B, hän hymähtää.


"Inspiraatio väijyy ihmeellisissä paikoissa"

Kolme Muskettisoturia -musikaalin kappaleiden säveltäminen oli Antin mukaan aika haastavaa.

- Onneksi muuan Joni Pitkonen on mukana produktiossa. Tämä musikaalihan on pitkälti Jonin ja Sarin luomus ja kunnia kuuluu monelta osin heille, kun taas meikäläinen koittaa luovia jossain siellä välissä. Itse sävelsin yhden laulun ja teeman, jotka toistuvat musikaalin eri kohdissa, Antti kertoo.

- Inspiraatio musiikin säveltämiseen väijyy aina ihmeellisissä paikoissa. Yleensä inspiroidun muusta taiteesta, mutta myös moottoritiestä, jossa on minulle jotain mystiikkaa, hän paljastaa.


"Pidän musiikista, mistä huokuu soittamisen riemu"


Antti työstää parhaillaan soololevyä
mies ja kitara -otteella
Kuva: Sari Niinikoski



- Itse pidän musiikista mistä huokuu soittamisen riemu ja vahvat tunteet. Aika usein levylautasella pyörii blues, jazz ja progahtava rokki.

- Viime aikoina on tullut kuunneltua paljon Provogue Recordsin artisteja. Mutta jos sattuu kuulemaan Tolosta, Kingston Wallia tai Wes Montgomerya niin aika äkkiä alkaa jalka vipattamaan. Myös Ritchie Blackmoren tekemiset 70-luvulla on kaikki silkkaa timanttia meikäläiselle, Antti mainitsee.

Musiikin lisäksi Antti harrastaa ruoanlaittoa ja vanhojen Volvojen korjaamista. Myös kaksi pientä poikaa pitävät perheenisän kiireisenä.

- Minulla on lähes aina kaikenlaisia projekteja vireillä. Työstän parhaillaan soololevyä mies ja kitara -otteella ja tarkoituksena on saada sinkku ulos vielä tämän vuoden puolella. Lisäksi oma bändiprojektini Idle Wolf on palaamassa estradeille. Myös pihalla seisova vuoden '87 Volvo pitäisi saada käyntiin ennen talven tuloa, Antti suunnittelee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Jätä kommenttisi (risuja, ruusuja, terveisiä) Lohjan Teatterille!