torstai 1. lokakuuta 2015

Esittelyssä Constance Bonacieux eli Iiris Nikanne

Constance Bonancieux on herkkä ja
lojaali nuori nainen,
    joka työskentelee kuningattaren hovineitona
Kuva: Sari Niinikoski
Iiris Nikanne on musiikkitieteiden opiskelija,  
joka on harrastanut teatteria Lohjalla

vuodesta 2011. Kuva: Emppu Nyman




























"Taide on aina ollut intohimoni"


Seuraavaksi näyttelijöistämme esittelyvuoron saa ihastuttava helsinkiläinen Iiris Nikanne, 23, joka näyttelee Kolme Muskettisoturia -musikaalissa Constance Bonacieux'ta. Constance on herkkä ja lojaali nuori nainen, joka on töissä kuningattaren hovineitona ja yksityiselämässään onnettomassa avioliitossa vanhemman miehen kanssa. Kunnes kohtalo puuttuu peliin ja nuori d'Artagnan iskee silmänsä kauniiseen hovineitoon...

Siviilielämässään Iiris ei  suinkaan toimi hovineitona vaan opiskelee musiikkitiedettä Helsingin yliopistossa.

- Olen aina ollut kiinnostunut monenlaisista asioista. Suoraan lukion jälkeen päädyin matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan. Kuitenkin taide on aina ollut intohimoni, ja koska kaikkeen ei riitä aikaa kerralla, haluan opiskella jotain siihen liittyvää. Musiikkitiede tukee hyvin musiikin käytännön tekemistä, sillä tieteellinen lähestyminen syventää suhdetta musiikkiin ja antaa uusia näkökulmia tulkita sitä, Iiris mainitsee.


Iiris Lohjan Teatterin Ava & Frank
-musikaalissa. Kuva: Sari Niinikoski

"Teatterilla minut pistettiin suoraan lavalle
  - ja siitä se sitten lähti"

Iiris kertoo lapsesta asti harrastaneensa pianonsoittoa ja laulua. Jostain syystä musikaali- ja elokuvamusiikki on aina koskettanut häntä erityisen paljon.

- Jo ennen ensimmäistä musikaalirooliani Lohjan Teatterissa vuonna 2011 lauloin mieluiten musiikkiteatterikappaleita, ja olin kiinnostunut myös näyttelemisestä.

- Eräänä aurinkoisena kesäpäivänä ystäväni ja silloinen lauluopettajani Ulla Hillebrandt soitti minulle Ava & Frank -musikaalin koe-esiintymisistä, että minun kannattaa tulla paikalle. Kaasu pohjassa ja sydän pamppaillen ajoin sitten teatterille, jossa minut pistettiin suoraan lavalle - ja siitä se sitten lähti, Iiris muistelee hymyillen.

Iiriksen mielestä Lohjan Teatterissa on lämmin tunnelma ja hyvä yhteishenki.

- Myös produktioiden välillä olen aina ollut tervetullut viettämään aikaa teatterille. Taitava ohjaajamme Sari Niinikoski osaa valita hyvän tiimin ja johtaa porukkaa, joten esitykset ovat korkeatasoisia.



"Meitä kaikkia yhdistää rakkaus musiikkiteatteria kohtaan"


Iiris kehuu Kolme Muskettisoturia -musikaalin tekijäjoukkoa mahtaviksi tyypeiksi.

- Meillä on ihana ryhmä kasassa! Mukana on mielenkiintoisia persoonia hyvin erilaisista lähtökohdista, mutta meitä kaikkia yhdistää rakkaus musiikkiteatteria kohtaan, Iiris sanoo.

Iiris Humanistispeksissä helmikuussa 2015
Kuva: Inka Lähteenaro
- Kolme Muskettisoturia -musikaalissa on monipuolisesti vaihtelevia tunnelmia jännittävistä taistelukohtauksista romantiikkaan ja niin huumoria kuin draamaakin mielestäni viihdyttävässä suhteessa. Tarinaa tukee hienosti Joni Pitkosen ja Antti Kajanderin säveltämä kaunis musiikki.

Ennen ensimmäistä rooliaan Lohjan Teatterissa vuonna 2011 Iiris oli harrastanut näyttelemistä pienimuotoisesti isosena rippileireillä ja koulun näytelmissä.

- Vuonna 2012-2013 opiskelin musiikkiteatteria Marco Bjurströmin ja Sinikka Sokan perustamassa Skene-koulutusohjelmassa, jossa teimme Legally Blonde -musikaalin. Musiikkitieteen opinnot aloitettuani olin 2014-2015 Humanistispeksissä musikaaliroolissa, hän kertoo.




Iiris esiintymässä ryhmänvetäjien
tilaisuudessa Lohjan Teatterilla
Kuva: Elina Laine

"On hienoa, jos pystyn olemaan mukana
  yleisöä koskettavassa produktiossa"


- Olen aina ollut tunteellinen ihminen ja kiinnostunut ihmisistä ja ihmisyydestä, joten nautin rooleihin samaistumisesta ja hahmojen ihmissuhdekuvioiden rakentamisesta, Iiris pohtii.

- Itse saan suuria elämyksiä näytelmien ja erityisesti musikaalien katsomisesta, joten on hienoa jos pystyn olemaan mukana produktiossa, joka koskettaa yleisöä. Teatteria tekiessä saa kokea myös yhteisöllisyyttä, jota moni tuntuu nykypäivänä kaipaavan - jokaisessa produktiossa porukka on hitsautunut tiiviiksi ja olen saanut läheisiä ystäviä.

Iiriksen mukaan teatteri on lisäksi aina ollut historiallisesti tärkeä viihteen muoto, mutta myös keino välittää erilaisia arvoja.

Haastavinta näyttelemisessä on Iiriksen mielestä aitouden löytäminen omaan tunneilmaisuun.

- Lavalla on vaikeaa päästä kohtausten vaatimiin tiloihin, varsinkin jos ne ovat itselle vieraampia tai joskus toisaalta liiankin henkilökohtaisia. Toisaalta se on myös palkitsevinta, kun ne onnistuu tavoittamaan, hän tuumii.



Constance on empaattinen hahmo,
joka uskoo hyvyyteen ja
oikeudenmukaisuuteen
Kuva: Sari Niinikoski

"Luonteeltani muistutan Constancea"


Kohdatessaan hurmaavan, Muskettisotureiden kunniakkaaseen joukkoon pyrkivän nuoren d'Artagnanin Iiriksen roolohahmo Constance joutuu kamppailuun tunteidensa ja periaatteidensa välillä.

- Constancen uskollisuus kuningattarelle ei sen sijaan kyseenalaistu edes äärimmäisissä tilanteissa. Constance on onnettomassa avioliitossa vanhemman ja epäluotettavan miehen kanssa, joka kavaltaa hänet Kardinaalille omaa etua tavoitellen, Iiris paljastaa.

- Toivon voivani välittää saamani kuvan Constancesta empaattisena ja rohkeana hahmona, joka ympäristön synkyydestä huolimatta uskoo hyvyyteen ja oikeudenmukaisuuteen ja elää arvojensa mukaan.

- Sanoisin, että luonteeltani muistutan Constancea, mutta toki elämäntapahtumamme ovat toisistaan hyvin erilaiset, ja teatterilavalla tunneilmaisun kuuluu olla dramaattisempaa kuin arkielämässä. Constancen kohdalla voin kuitenkin lähteä hakemaan ilmaisua kuvittelemalla, miten mahdollisesti itse reagoisin hänen kohtaamissaan tilanteissa, Iiris sanoo.

- Tämä rooli poikkeaa esimerkiksi viime vuoden pahisroolistani, joka oli ainakin persoonallisuuden päällimmäisiltä piirteiltään hyvin erilainen kuin minä itse.



 "Syksyn pimetessä kannattaa tulla teatteriin nauttimaan kauneudesta ja elämyksistä"


Iiris on kotoisin Nummelasta, mutta hänen ollessaan kolme-viisivuotias perhe asui Nashville Tenneseessä Yhdysvalloissa. Lisäksi hän oli lukioaikoina vuoden vaihto-oppilaana Bordeaux'ssa Ranskassa.

- Molemmat vanhempani ovat Lohjalla töissä, äiti ihotautilääkärinä Lohjan sairaalassa ja isä psykologina Paloniemen sairaalassa, ja minulla on kaksi vuotta nuorempi veli. Meillä on kolme koiraa ja hevonen, ja sukumme on pieni ja läheinen. Kotona Helsingissä jaan arjen rakkaan poikaystäväni kanssa, Iiris kertoo.

- Teatterin lisäksi harrastan musiikin säveltämistä ja keikkailen freelance-laulajana, tanssin itämaista ja show-tanssia, lenkkeilen, käyn ryhmäliikuntatunneilla, opiskelen kieliä, soitan pianoa ja leivon.

Miten Iiriksen roolihahmo Constance markkinoisi tulevaa Kolme Muskettisoturia -musikaalia?

- Syksyn pimetessä ja uhkakuvien värittämässä ajassa kannattaa tulla nauttimaan kauneudesta ja elämyksistä teatteriin, Constance eli Iiris vinkkaa hymyillen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Jätä kommenttisi (risuja, ruusuja, terveisiä) Lohjan Teatterille!