torstai 17. syyskuuta 2015

Harrastajanäyttelijöidemme tekemisen into näkyy

Sanna Nuutinen (kuningatar Anna) ja Petri Puttonen
(kuningas Ludvig XIII) harjoituksissa suurien tunteiden keskellä

Kuva: Elina Laine
Lohjan Teatterin harrastajanäyttelijät ovat mahtavaa porukkaa. Jokainen heistä käy näytelmään liittyvissä harjoituksissa, tapahtumissa sekä esityksissä omalla vapaa-ajallaan, rakkaudesta näyttelemiseen ja teatterin tekemiseen.

Vaikka näytelmiä aletaan harjoitella aina hyvissä ajoin, on ennen ensi-iltaa paljon, paljon tekemistä. Pienistä puroista kasvaa lopulta suuri virta, mutta jokainen pisara sitä ennen on tarpeellinen. Ei riitä, että opettelee vuorosanansa hyvin ja muistaa ne vielä esityksissäkin, niihin pitää myös osata eläytyä, jotta tunteet välittyvät myös katsomon puolelle.

Tässä asiassa auttaa, kun voi hypätä roolihahmonsa saappaisiin. Toki jokainen näyttelijä tuo roolihahmoonsa myös osia omasta persoonastaan, mikä tekeekin jokaisesta näytelmästä aina erilaisen. Vaikka juoni olisikin vanha tuttu, tuo jokainen näyttelijä ja teatteri siihen omat mausteensa.



Samuel Nuutinen (d'Artagnan) ja Johan Ehnberg (Porthos)
sekä Joni Pitkonen (Athos, takana oikealla) harjoituksissa,
joista ei vauhtia puutu

Kuva: Elina Laine
Tämä on hyvin nähtävissä esimerkiksi Lohjan Teatterin Kolme Muskettisoturia -musikaalissa. Jos joku nyt miettii, ettei viitsi lähteä katsomaan esitystä, koska juonenhan osaa jo ulkoa, niin voin vakuuttaa, että TÄTÄ versiota ette ole vielä koskaan nähneet. Kuinka moni on edes nähnyt Kolmea muskettisoturia musikaalina?

Lohjan Teatterin Kolmeen Muskettisoturiin on tehty säveltäjämme Joni Pitkosen ja kapellimestarimme Antti Kajanderin toimesta sekä johtaja-ohjaajamme Sari Niinikosken sanoittamana täysin uusia, ennen kuulemattomia kappaleita kokonaisen musikaalin verran. Kappaleet liikuttavat, koskettavat ja jäävät hyvällä tavalla päähän soimaan.

Harrastajanäyttelijäjoukossamme on niin nuoria taitajia kuin vanhoja konkareitakin. Harjoitusten edetessä tästä joukosta kasvaa hyviä ystäviä, kuin yhtä suurta perhettä, jotka puhaltavat lavalla yhteen hiileen, sanonnan mukaisesti Yksi Kaikkien ja Kaikki Yhden Puolesta, taatakseen katsojille mahdollisimman nautittavan ja vaikuttavan teatterielämyksen.

Petri Puttonen kiistelee kuningattaren kanssa
Kuva: Elina Laine
Sanna Nuutinen vastaa kuninkaalle tuimana
Kuva: Elina Laine

























Kuten kuvista näkyy, näyttelijä pystyy jo pelkillä eleillä ja ilmeillä tuomaan tunnetiloja esille. Usein rooli vaatii myös liikkumista ja varsinkin musikaalin ollessa kyseessä myös tanssia ja laulua. Näitä kaikkia on harjoiteltu kovasti ja hyvältä näyttää jo tässä vaiheessa, vaikka ensi-iltaan on vielä yli kuukausi aikaa.

Kolme Muskettisoturia -musikaalissa tullaan näkemään vaikuttavia miekkailu-, tanssi- sekä joukkokohtauksia, jotka hiotaan toimimaan lavalla huippuunsa ennen ensi-iltaa. Näyttelijät käyvät harjoituksissa lähes joka arki-ilta sekä viikonloppuisinkin ja se näkyy. Lohjan Teatterin esityksiä katsoessa ei tule ensimmäiseksi mieleen, että näyttelijät ovat harrastajia, niin ammattimaisesti kaikki toimii.

Näytelmäharjoitukset eivät toki ole mitään ryppyotsaista puurtamista. Koska kyse on harrastajista, pitää harrastuksesta nauttia, koska muuten into tekemiseen saattaa hiipua nopeasti. Harrastajanäyttelijöidemme tekemisen into todella näkyy katsomoon asti. Esitys toisensa perään he antavat lavalla parastaan ja selvästi nauttivat siitä!

Lavastajamme Jyrki Kakon tekemä hieno linnapiha -lavastus mahdollistaa monikerroksisen liikkumisen
Kuva: Sari Niinikoski



Johan Ehnberg ja Hannu-Jussi Hakola
taistelun tuoksinnassa
Kuva: Sari Niinikoski
Lohjan Teatterilaisilla on usein melkoisen hauskaa harjoituksissa. Saa nauraa niin omille kuin muidenkin tekemiselle ja sanomisille. "Miten se lordi Buckingham taas äännettiinkään? Bökkinhäm?"

Sari-ohjaajamme on sanonut, että musikaali on vähän kuin aikuisten satu. Siksi ainoastaan taitavat näyttelijät eivät riitä, vaan myös lavastajalla, puvustajalla, äänimiehellä, valovastaavalla ja ohjaajalla on jokaisella kokonaisuuden onnistumiseen vaikuttava, oma, tärkeä roolinsa.

Lavastuksella, puvuilla, valoilla ja äänimaailmalla luodaan lavalle illuusioita, viedään katsoja hetkeksi toiseen aikaan ja paikkaan. Kuin todellisuuspakoa arjesta parhaimmillaan.

Loistava lavastajamme Jyrki Kakko on tehnyt Kolme Muskettisoturia -musikaaliin komean linnanpiha -lavastuksen, joka mahdollistaa monikerroksisen liikkumisen näyttämöllä. Yllä olevasta kuvasta saa osviittaa miten hieno lavastuksesta tuleekaan. Voi melkein kuvitella itsensä keskelle 1600-luvun elämänmenoa.

Taidonnäyte puvustajaltamme Kati Heikkiseltä
Kuva: Sari Niinikoski

Ja entäs ne puvut sitten! Puvustajamme Kati Heikkinen on luonut upeita esiintymisasuja niin muskettisotureille, tanssijoille kuin aatelisväellekin. Näytelmän asujen tekeminen on haastavaa puuhaa, koska vaatteiden tulee toimia myös näyttelijöiden liikkuessa, ei riitä, että ne näyttävät hyviltä mallinuken päällä. Kati on todella taitava puvustaja ja täksi syksyksi hän on saanut avukseen työharjoittelija Anna Ryhäsen Nummelan Luksiasta. Jännityksellä odotamme, mitä näiden näppärien naisten käsissä vielä syntyykään.

Johtaja-ohjaajamme Sari Niinikoski
Kuva: Elina Laine
Kannustava ja innostava Sari-ohjaajamme onnistuu luomaan harjoituksiin aina mukavan fiiliksen. Vuosikymmenien kokemus näyttelemisestä ja ohjaamisesta on tehnyt Sarista rautaisen ammattilaisen, joka auttaa näyttelijöitä hiomaan roolisuoritukset huippuunsa ja todella antamaan lavalla parastaan. Toki Sari vaatiikin näyttelijöiltä paljon, mutta miksipä tehdä keskinkertaista kun voi tehdä parempaakin?





Näinkin suuren produktion tekeminen on aina sitä mukavampaa ja mielekkäämpää, mitä innostuneempia tekijät ovat. Sekä Lohjan Teatterin henkilökunta että musikaalin näyttelijät odottavat jo innolla, millaiselta valmis musikaali tuleekaan näyttämään ja kuulostamaan.

Ensi-iltaa kohti tekemisen tahti sen kuin kiihtyy, mutta sitä suuremmalla syyllä tekijät voivat onnitella itseään, kun ensi-ilta koittaa ja esitykset alkavat pyöriä.

Suuri rooli esitysten onnistumisessa on myös katsojilla, koska heitä varten tätä tehdään. Näyttelijöidenkin on paljon mielekkäämpää esiintyä salilliselle yleisöä kuin tyhjille penkkiriveille. Teatteri on näyttelijöiden ja yleisön vuorovaikutusta.

Joten lämpimästi tervetuloa varaamaan lippuja ja kokemaan syksyn upein musikaalielämys Lohjalla! Pääsette osoittamaan tukenne ihanille näyttelijöillemme ja saatte samalla karkotettua syksyisen sään ja matalan mielialan kauas pois.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Jätä kommenttisi (risuja, ruusuja, terveisiä) Lohjan Teatterille!