perjantai 18. syyskuuta 2015

Esittelyssä Porthos eli Johan Ehnberg

Porthos on iloluontoinen muskettisoturi
Kuva: Sari Niinikoski
Johan Ehnberg on melko tuore lohjalainen
Kuva: Elina Laine


























"Parasta Lohjan Teatterissa ovat ihmiset"


Näyttelijäesittelyidemme sarjan aloittaa Johan Ehnberg, 31, joka näyttelee Kolme Muskettisoturia -musikaalissa iloluontoista muskettisoturia Porthosta. Johan on tuore kasvo Lohjan Teatterissa, sillä hän muutti Lohjalle vasta puolisen vuotta sitten. Mutta miten mies eksyi iloiseen joukkoomme?

- Hain paikkakunnalta kulttuuritoimintaa, mikä olisi tuttua ja mielekästä. Halusin aktivoida vanhaa teatteriharrastusta omassa elämässäni. Samalla tämä on ollut sosiaalisen ympäristön luomista, Johan kertoo.

Kuva: Sari Niinikoski
- Parasta Lohjan Teatterissa ovat ihmiset. Täällä on hyvä porukka ja on ihan mahtavaa, että kaikki omistautuvat tälle tekemiselle! Harjoituksissa on hyvä fiilis, hän kehuu.

Teatteriharrastuksen pariin Johan päätyi lukion ensimmäisellä luokalla ruotsinkielisessä kouluteatteriryhmässä Espoossa.

- Luulin pääseväni ääniteknikoksi, mutta päädyinkin lavalle, koska miesnäyttelijöistä oli pulaa. Myöhemmin olen kyllä joutunut jopa tekemään töitä päästäkseni lavalle, hän nauraa.

- Olen käynyt kaksivuotisen musiikkikoulun musiikkiteatterilinjan TaDaMin, jossa teimme Hair -musikaalin. Sitä kävi katsomassa varmaan 7000 henkeä. Olen näytellyt myös mm. ylioppilasteatterissa ja Åbo Svenska Teaternissa Don Giovannissa.

- Olen siis tehnyt teatteria ja musikaaleja aikaisemminkin. Töiden takia minun on nyt oltava Suomessa, joten Kolme Muskettisoturia sopi aikatauluihini tosi hyvin.


"Vaikeiden olojen keskellä elävät paikalliset niitä sankareita ovat"

 

Työkseen Johan suunnittelee katastrofijärjestelmiä. Hän on toiminut viisi vuotta ulkomailla katastrofi- ja avustustyöntekijänä eri maissa katastrofiapuna sekä ollut Suomessa lähettämässä avustajia hädän keskelle.

Kuva: Sari Niinikoski
Kentältä saatu kokemus auttaa nyt yrittäjänä toimivaa miestä suunnittelemaan toimivia järjestelmiä, jotta apu saataisiin mahdollisimman nopeasti ja helposti perille.

- Olin viimeksi itse Nepalissa avustustehtävissä. Nyt on työn alla kaksi isoa katastrofijärjestelmää. Olen pasifisti ja halunnut jo nuoresta lähtien tehdä työtä haastavissa paikoissa, Johan selittää.

- Me avustus- ja katastrofityöntekijät emme ole mitään sankareita. Vaikeiden olojen keskellä elävät paikalliset niitä sankareita ovat. Tämä työ on totisesti avartanut maailmankuvaa. Teen myös yhteistyötä Punaisen Ristin kanssa, hän jatkaa.

- Henkinen palkka on se, mikä tästä jää käteen.

Johan on syntynyt Sveitsissä, josta perhe muutti Suomeen pojan ollessa kolmevuotias. Lapsuutensa hän vietti pääkaupunkiseudulla. Opiskeluaikansa kauppatieteiden maisteriksi Åbo Akademista valmistunut mies asui Turussa.


"Lavalle meno on melkoinen adrenaliiniruiske"

 

- It-hommat ovat pitkälti yksin puurtamista, joten teatteri on työlleni täydellinen vastapaino. Teatterissa tehdään yhdessä ja parasta harrastuksessa ovat haasteet, Johan pohtii.

- Tykkään haastaa itseäni vaikeisiin paikkoihin ja rooleihin. En ole luonteeltani ulospäinsuuntautunut, joten lavalle meno on minulle melkoinen adrenaliiniruiske. Akrobatiasta tykkään, tanssimisesta en niinkään, mutta sekin kuuluu asiaan, hän virnistää.

- Laatuodotukseni tältä tuotannolta ovat korkeat ja haluan itse omalta osaltani panostaa siihen, että tästä tulee hyvä. Haluan ison näyttämön fiilistä.

Johan mainitsee pitävänsä musikaaleista. Lohjan Teatterin Kolmessa Muskettisoturissa on hänen mukaansa paljon toimintaa, mutta myös sanomaa.

- Ja poikkeuksellisen hyvä musiikki, hän lisää.


"Porthos on sellainen kuin kaikki haluaisivat, mutta eivät uskalla olla"

 

Kuva: Sari Niinikoski
 Roolihahmoaan Porthosta Johan luonnehtii iloiseksi kaveriksi, joka ei osaa katua mitään.

- Porthos on sellainen kuin kaikki haluaisivat, mutta eivät uskalla olla, hän nauraa.

- Olen ottanut Porthokseen melko perinteisen hahmokuvan. Hän on vähän sellainen viiniin ja naisiin kallistuva heppu. Suurin haaste roolissa on osata katkaista hahmon ilomielisyys, kun esiin astuukin muskettisoturi.

- Jos Porthokselta kysyttäisiin, miksi kannattaa tulla katsomaan Kolme Muskettisoturia, hän vastaisi: "Koska siinä on viiniä, naisia ja laulua", Johan mainitsee ja virnistää perään porthosmaisesti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Jätä kommenttisi (risuja, ruusuja, terveisiä) Lohjan Teatterille!